Kans voor verandering

We willen een totaal stop op dierproeven, en steunen daarom in plaats van dierproeven de nieuwste niet-dierlijke onderzoeksmethodes. Maar, voor zolang dierproeven nog doorgaan, is het van vital belang dat de verre van volmaakte bescherming die nu door de EU wetgeving aan dieren gegeven is, wordt verbeterd. Sommige categorieen van experimenten, zoals fundamenteel onderzoek, of het gebruik van dieren voor onderwijs en training, worden zelfs niet gedekt door de wetgeving, en daardoor missen de EU pogingen om niet-dierlijke vervangingen te ontwikkelen hele gebieden van belangrijk dierengebruik.

De Europese Commissie heeft dit ingezien, en een herziening van de Richtlijn is in ontwikkeling. De Commissie heeft ook een Gemeenschap Aktie Plan voor de Bescherming en Welzijn van Dieren gelanceerd, waarin het voorstelt een nieuw Europees Centrum op te richten, dat de infrastructuur zou kunnen leveren voor de EU om haar globaal leiderschap in niet-dierlijke technieken uit te breiden en te ontwikkelen. Het Aktie Plan vermeldt uitdrukkelijk dat "Het uiteindelijke doel is om dierproeven te vervangen met methodes die niet het gebruik van dieren vereisen." (1)

Teken de petitie


Deze twee gebeurtenissen verschaffen dier- en consumentvoorstanders doorheen Europa met een ongekende kans om te Europese Unie aan te sporen hun inspanningen om dierexperimenten te vervangen op te voeren. De Commissie geeft toe dat niet dierlijke vervangingen "hebben het potentieel om robuste informatie te verschaffen door het gebruik van kwaliteit-gecontroleerde, state-of-the-art testen die sneller en minder kost-intensief zijn dan de klassieke dier-gebaseerde testen" (2). Wat nu nodig is, is politieke druk om de EU wetgevers aan te moedigen alles te doen wat ze kunnen om niet-dierlijke vervangingspogingen zo veel mogelijk in te voeren.

De 'Dr Hadwen Trust for Humane Research' (een toonaangevende Engelse organisatie voor onderzoek en bevordering van alternatieven), gesteund door vele dier-en consument beschermingsgroepen in Europa, heeft een belangrijke EU-wijde petitie gelanceerd. De petitie spoort EU wetgevers aan om deze gelegenheid te gebruiken om de pogingen om alternatieven te ontwikkelen en uit te voeren vast te leggen, waarmee niet alleen het leven van miljoenen laboratoriumdieren gerede zullen zijn, maar waarmee ook de kwaliteit van het onderzoek en experimenten te verbeteren. We verzoeken u de petitie nu te tekenenInformacija.


Referenties:

1. (Commissie Praktisch Document over een Gemeenschap Aktie Plan voor de Bescherming en Welzijn van Dieren 2006-2010. Strategische basis voor voorgestelde aktie, pagina 9. Brussel, 23.01.2006, SEC(2006)65. COM(2006)14 einde.)

2. Hetzelfde als 1.

back